Slaný závin s houbami a slaninou
Na 1 závin potřebujete: 180 g hladké mouky, 80 g másla, 80 g bílého řeckého jogurtu, 300 g čerstvých žampionů, 2 cibule, 120 g anglické slaniny, 2 lžičky čerstvého tymiánu, špetku drceného kmínu, sůl, pepř, olej, 1 vejce na potření, hrubou kořeněnou sůl na posypání
Postup: Těsto připravte stejně jako u receptu na mrkvový závin. Cibuli nakrájejte na kolečka, houby na čtvrtinky a slaninu na kostičky. Vše orestujte na oleji dozlatova. Směs osolte, opepřete, přidejte kmín a vmíchejte tymián. Vychladlou směs pak rozložte na vyválené těsto, zatočte a okraje pevně přimáčkněte. Závin potřete vejcem, posypte kořeněnou solí a propíchejte vidličkou. Pečte ho asi 20 až 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Tip: Pro pikantnější chuť vmíchejte do směsi tři prolisované stroužky česneku.