Kulajda s čerstvými houbami
Na 4 porce potřebujete: 2 lžíce hladké mouky, 3 lžíce másla, 6 brambor, 200 g čerstvých hub, 2–3 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, sůl, pepř, 1 lžičku kmínu, 1 kelímek zakysané smetany. Na dochucení: ocet, cukr. K podávání: čerstvý kopr, 4 vejce
Postup: Z hladké mouky a másla usmažte světlounkou jíšku. Zalijte asi 600 ml vody nebo kuřecího vývaru a prošlehejte, aby nevznikly hrudky. Přidejte na kostičky nakrájené brambory, na kousky pokrájené houby a koření. Patnáct minut vařte doměkka, pak koření vyndejte a vmíchejte smetanu. Dochuťte cukrem a octem a podávejte posypané koprem a se ztracenými vejci