Rizoto s liškami

Doba přípravy: Do 30 minut

Počet porcí: 6

Suroviny

  • lišky 150 g
  • kulatozrnná rýže Arborio 250 g
  • malá cibule 1 ks
  • máslo 1 lžička
  • anglická slanina 50 g
  • zeleninový vývar 700 ml
  • voda 200 ml
  • bílé víno 100 ml
  • kmín 1/2 lžičky
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • čerstvý rozmarýn
  • parmazán 80 g

Postup

Ve velkém hrnci rozpusťte máslo, přidejte najemno nakrájenou cibuli a restujte dozlatova. Přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a lehce orestujte. Vsypte rýži a asi 2 minuty restujte, až se všechna zrnka obalí tukem a jakoby zprůsvitní.

Stáhněte plamen na třetinový výkon. Rýži podlijte vínem a míchejte, dokud se nevyvaří. Poté začněte postupně, po sběračkách, přilívat vývar. Pro začátek přilijte dvě sběračky, pokrájené lišky a kmín. Míchejte, doku se tekutina nevstřebá a přilijte další sběračku. Rýži osolte, opepřete a přidejte nakrájený rozmarýn. S přiléváním vývaru pokračujte, dokud není rizoto hotové – rýže by měla být uvařená naskus, měkká, ale s pevným středem.

Konzistence rizota by neměla být suchá, spíše tekutá. Na závěr vmíchejte nastrouhaný parmazán a kousek másla pro zjemnění. Podávejte ihned.