Houbová polévka

Suroviny

  • sušené houby 1 hrst
  • olivový olej 1 lžíce
  • máslo 1 hrudka
  • hnědé žampiony 300 g
  • směs lesních hub 150 g
  • cibule šalotka 2 ks
  • tymián 2 snítky
  • silný kuřecí nebo zeleninový vývar 600 ml
  • crème fraîche 2 lžíce

Při podávání:

rozpečené plátky dobrého chleba

měkký kozí sýr

Postup

Sušené houby dejte do misky, zalijte je 150 ml teplé vody a nechte asi 10 minut namočené.

Na pánvi rozehřejte olej a máslo, přidejte plátky žampiónů a lesní houby a opékejte 3–4 minuty. Několik lesních hub můžete vyndat a dát stranou pro ozdobení polévky.

Přidejte nasekanou šalotku, česnek, pár větviček tymiánu a několik minut restujte.

Přidejte namočené houby, přilijte vodu, ve které byly namočené a vývar. Přiveďte do varu a na mírném ohni vařte 10 minut napůl přikryté.

Po dávkách sběračkou dejte směs do mixéru a rozmixujte tak, aby si houby zachovaly nějakou texturu.

Vraťte zpátky do hrnce, vmíchejte crème fraîche a dobře dochuťte. Podávejte s plátky opečeného chleba s kozím sýrem a talíř s polévkou ozdobte houbami, které jste si dali stranou.