Slaný závin s mrkví a koriandrem
Na 1 závin potřebujete: 180 g hladké mouky, 80 g selského bílého jogurtu, 80 g másla, 300 g mrkve, 200 g lučiny, hrst čerstvého koriandru, sůl, pepř, sezamové semínko na posypání, 2 lžíce oleje, 1 vejce na potření
Postup: Do mísy odměřte mouku, přidejte na kostky nakrájené máslo, jogurt a půl lžičky soli. Vypracujte těsto, které zabalte do fólie a nechte chvíli v chladu. Mezitím připravte náplň. Mrkve očistěte a nakrájejte na kolečka. Pak je orestujte na oleji. Přidejte lučinu, osolte, opepřete, promíchejte, stáhněte z ohně, pak vmíchejte nasekaný koriandr.
Vychlazené těsto vyválejte do tvaru obdélníku na tloušťku asi půl centimetru. Poklaďte vychladlou mrkvovou směsí, opatrně zaviňte a okraje pevně přimáčkněte. Závin dejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a posypte sezamem. Na několika místech propíchněte vidličkou a dejte přibližně na 20 až 30 minut do trouby předehřáté na 180 °C.
Tip: Pokud je pro vás koriandr příliš aromatický, nahraďte ho nasekanou hladkolistou petrželkou.