Risotto con funghi
Doba přípravy: Do 30 minut
Počet porcí: 4
Suroviny
- rýže carnarolli 320 g
- máslo 150 g
- olej 50 ml
- menší cibulka 1 ks
- sušené hřiby 60 g
- suché bílé víno 200 ml
- horký zeleninový vývar 1,5 l
- mořská sůl 1 špetka
- parmezán 2 lžíce
- hladkolistá petržel
Postup:
Sušené houby nechte trochu nasát ve sklenici s horkou vodou. Na másle a oleji (ten přidávejte, aby máslo sneslo vyšší teplotu) lehce osmažte cibulku. Přidejte rýži carnarolli (na jednu porci postačí hrst rýže), promíchejte a podlijte sběračkou horkého zeleninového vývaru.
Dále na řadu přijdou změklé houby. Vhoďte je do hrnce a vše zalijte suchým vínem. Opět za stálého míchání ustavičně vařte. Postupně přilévejte další vývar a nechte odpařit až do změknutí rýže „al dente“. Do rizota přidejte plátek másla, nastrouhaný parmezán a znovu míchejte a míchejte až do okamžiku, kdy se rizoto promění v lahodný krém. Zdobte jej sekanou petrželkou a ihned podávejte.