Risotto con funghi

Doba přípravy: Do 30 minut

Počet porcí: 4

Suroviny

  • rýže carnarolli 320 g
  • máslo 150 g
  • olej 50 ml
  • menší cibulka 1 ks
  • sušené hřiby 60 g
  • suché bílé víno 200 ml
  • horký zeleninový vývar 1,5 l
  • mořská sůl 1 špetka
  • parmezán 2 lžíce
  • hladkolistá petržel

Postup:

Sušené houby nechte trochu nasát ve sklenici s horkou vodou. Na másle a oleji (ten přidávejte, aby máslo sneslo vyšší teplotu) lehce osmažte cibulku. Přidejte rýži carnarolli (na jednu porci postačí hrst rýže), promíchejte a podlijte sběračkou horkého zeleninového vývaru.

Dále na řadu přijdou změklé houby. Vhoďte je do hrnce a vše zalijte suchým vínem. Opět za stálého míchání ustavičně vařte. Postupně přilévejte další vývar a nechte odpařit až do změknutí rýže „al dente“. Do rizota přidejte plátek másla, nastrouhaný parmezán a znovu míchejte a míchejte až do okamžiku, kdy se rizoto promění v lahodný krém. Zdobte jej sekanou petrželkou a ihned podávejte.