Jihočeská kulajda

Doba přípravy: Do 30 minut

Počet porcí: 4

Suroviny

  • hladká mouka 2–3 lžíce
  • vývar nebo voda 1 litr
  • máslo 1 velká lžíce
  • olej 2 lžíce
  • středně velké brambory 5 ks
  • čerstvé houby (nebo menší hrst sušených a ve vodě namočených) 1 velká hrst
  • smetana ke šlehání (33 % tuku) 1 kelímek
  • ocet 2–3 lžíce
  • cukr
  • čerstvý, případně naložený nebo mražený kopr
  • bobkový list
  • celé nové koření
  • kmín
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • vejce 4 ks

Postup:

V kastrolu rozpustíme vrchovatou lžíci másla a přidáme ještě trochu oleje, tak abychom měli celé dno pokryté tukem. Máslo zaprášíme 2–3 lžícemi hladké mouky podle toho, jak moc chceme mít polévku hustou, jíšku stále mícháme a restujeme, než začne vonět a směs lehce zhnědne. Do rozpálené jíšky přilijeme vařící vývar (vodu) a metličkou vše rozšleháme.

Do směsi přidáme nakrájené brambory, očištěné houby, kmín, bobkový list a nové koření. Houby předem v rozpálené pánvi orestujte, a až potom je přidejte do polévky. Vaříme, dokud brambory nejsou měkké, to trvá asi 10–15 minut.

Vyndáme bobkový list a nové koření. Do polévky přilijeme opravdu tučnou smetanu, aby se polévka nesrazila. Osolíme, opepříme, přidáme kopr, dochutíme cukrem a octem. Poměr cukru a octa je skutečná alchymie, já dávám asi 2 lžíce octa a 2 lžíce cukru, záleží ale opravdu a pouze na vaší chuti, radši ze začátku ochuťte méně a případně ještě poupravte.

Vejce vaříme natvrdo ve skořápce vedle, tradičně je můžete připravit i jako ztracená.