Houbový kuba

Doba přípravy: Do 2 hodin

Počet porcí: 6

Suroviny

malé kroupy 200 g

sušené houby 30 g

česnek, prolisovaný 3–4 stroužky

sádlo 2 lžíce

střední cibule, nakrájené nadrobno 2 ks

sušená majoránka 1 lžíce

sůl 1–2 lžičky

čerstvě namletý pepř 1 špetka

Postup:

Nejprve namočte kroupy. Zalejte je v hrnci vodou tak, aby byly ponořené a voda je přesahovala zhruba o 1 cm. Takto je nechte asi hodinu stát. Do druhého hrnce dejte houby, přelejte je asi ¾ l vody a přiveďte k varu. Odstavte je z plamene a nechte pomalu vychladnout.

Namočené kroupy po hodině slejte, zalejte je novou vodou, osolte a vařte přibližně 20 minut. Potom je z plotny sundejte a nechte je zakryté stranou.

Předehřejte troubu na 180 °C a menší pekáček vymažte trochou sádla.

V pánvi rozehřejte sádlo, přidejte cibuli a pomalu ji restujte, až začne hnědnout. Slejte zbytek vody z uvařených krup a to samé udělejte s houbami. Kroupy i houby dejte do pánve s cibulí a na závěr tam přidejte i prolisovaný česnek. Vše promíchejte a dle chuti dosolte a opepřete.

Hotovou směs dejte do pekáčku, vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 30 minut.