Houbová nádivka s rychlou rajskou omáčkou

Na 4 porce potřebujete: 10 (klidně i starších) rohlíků, asi 2 dl mléka, 2 vejce, čerstvě mletý pepř, 2–3 stroužky česneku, 1 cibuli, asi 70 g másla, podle chuti kousek šunky nebo měkkého salámu, 2 hrsti sušených hub, hrst nasekané petrželky a tuk na vymazání zapékací misky.

Na omáčku:70 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 500 ml rajčatového pyré, cukr a citronovou šťávu na dochucení.

Postup: Troubu zapněte na 220 stupňů Celsia. Rohlíky nakrájejte na kostičky a dejte je do mísy. Máslo rozpusťte, houby spařte horkou vodou a nechte asi 10 minut změknout a oboje přidejte i s vajíčky a mlékem do mísy k rohlíkům. Šunku nakrájejte na malé kostičky, cibuli a oloupaný česnek nasekejte a také přidejte i s petrželkou k rohlíkům. Vše promíchejte a podle chuti přidejte čerstvě mletý pepř. Misku vymažte kouskem másla a připravenou nádivku do ní urovnejte. Misku vložte do trouby a pečte asi 30 minut dozlatova. V kastrolku rozpusťte kousek másla, zaprašte hladkou moukou a usmažte světlou jíškou. Tu zalijte rajčatovým pyré, dochuťte a asi ještě 10 minut provařte.

Upečenou nádivku podávejte samotnou, k masu nebo právě jen s touto superrychlou rajskou omáčkou. Pokud máte dostatek času, připravte si poctivou rajskou omáčku