Gobova juha – polévka z hříbků
Doba přípravy: Do 30 minut
Počet porcí: 6

Suroviny:
- máslo
- střední cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- mletá sladká paprika 1 lžička
- mletá pálivá paprika 1 lžička
- hřib smrkový „pravák“, středně velký 5 ks
- menší mrkev 2 ks
- velká brambora 1 ks
- voda 1,5 l
- sůl
- čerstvě namletý černý pepř
- čerstvý libeček 1 snítka
- čerstvá hladkolistá petržel 2 snítky
- smetana ke šlehání 1 kelímek
- hladká mouka 1 vrchovatá lžíce
Postup:
Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a vsypte na něj najemno nakrájenou cibuli a tenké plátky česneku. Chvíli restujte, aby cibule lehce zesklovatěla, poté zmírněte oheň a zasypte oběma mletými paprikami a za stálého míchání nechte chvíli restovat, ale pozor, paprika se nesmí připálit, jinak by zhořkla.
Zalijte 2 dl vody, promíchejte a vsypte na kousky nakrájené houby, přikryjte pokličkou a nechte 2–3 minuty dusit. Poté do hrnce vsypte na kostky nakrájené brambory, na kolečka nakrájené mrkve a vše zalijte horkou vodou. Zelenina i houby by měly být ponořené.
Čerstvé bylinky nasekejte najemno a polovinu vhoďte do polévky. Dále ji dochuťte solí a pepřem a přikryté vařte 10 minut. Mezitím do šlehačky vmíchejte hladkou mouku. Po uplynutí deseti minut do polévky vmíchejte připravenou šlehačku a vařte za občasného míchání dalších 10 minut. Před servírováním případně dochuťte a zasypte zbylými bylinkami.