Gobova juha – polévka z hříbků

Doba přípravy: Do 30 minut

Počet porcí: 6

Suroviny:

  • máslo
  • střední cibule 1 ks
  • česnek 2 stroužky
  • mletá sladká paprika 1 lžička
  • mletá pálivá paprika 1 lžička
  • hřib smrkový „pravák“, středně velký 5 ks
  • menší mrkev 2 ks
  • velká brambora 1 ks
  • voda 1,5 l
  • sůl
  • čerstvě namletý černý pepř
  • čerstvý libeček 1 snítka
  • čerstvá hladkolistá petržel 2 snítky
  • smetana ke šlehání 1 kelímek
  • hladká mouka 1 vrchovatá lžíce

Postup:

Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a vsypte na něj najemno nakrájenou cibuli a tenké plátky česneku. Chvíli restujte, aby cibule lehce zesklovatěla, poté zmírněte oheň a zasypte oběma mletými paprikami a za stálého míchání nechte chvíli restovat, ale pozor, paprika se nesmí připálit, jinak by zhořkla.

Zalijte 2 dl vody, promíchejte a vsypte na kousky nakrájené houby, přikryjte pokličkou a nechte 2–3 minuty dusit. Poté do hrnce vsypte na kostky nakrájené brambory, na kolečka nakrájené mrkve a vše zalijte horkou vodou. Zelenina i houby by měly být ponořené.

Čerstvé bylinky nasekejte najemno a polovinu vhoďte do polévky. Dále ji dochuťte solí a pepřem a přikryté vařte 10 minut. Mezitím do šlehačky vmíchejte hladkou mouku. Po uplynutí deseti minut do polévky vmíchejte připravenou šlehačku a vařte za občasného míchání dalších 10 minut. Před servírováním případně dochuťte a zasypte zbylými bylinkami.